Huurauto guide: handige tips voor autohuur in het buitenland.

Het avontuur begint: je hebt je vakantie gepland en staat op het punt om een auto te huren. Maar voordat je de weg op gaat, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je zonder stress in je huurauto stapt. Lees snel de blog met handige huurauto tips.

TIP: onderaan de blog staan ook verschillende manieren om kosten te besparen

Rondreis met huurauto - tips en tricks

Welk verhuurbedrijf kies je?

Onze favoriet en vaste partner voor huurauto’s in het buitenland is Sunny Cars. Naast voordelige tarieven is dit het verhuurbedrijf als het gaat om betrouwbaarheid. Zij bieden huurauto’s van heel veel verschillende lokale leveranciers, maar dan mét een extra verzekeringspakket, zodat het een all-inclusive product is. Ter plaatse kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Wat moet je bij hebben?

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar soms gaat het toch mis: zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt. Uiteraard heb je een geldig rijbewijs nodig en daarnaast je ID-kaart of paspoort. Voor de meeste boekingen is het verplicht een creditcard te tonen bij het ophalen van de auto. Dit is voor de waarborg op de naam van de hoofdbestuurder. Er zijn soms ook pakketten waarbij geen creditcard nodig is. Als laatste je autohuur document of voucher, dit mag ook digitaal zijn. Vier keer, ja? Dan ben je op de goede weg!

In diverse landen is het verplicht is om een internationaal rijbewijs te kunnen tonen. Check de ANWB-site voor de richtlijnen. 

Ben je van plan om een grens over te steken gedurende jouw reis? Controleer dan extra goed wat er nodig is, het is soms verplicht om een toestemmingsformulier bij te hebben. 

Wat te doen bij vertraging?

Het komt natuurlijk wel eens voor dat een vlucht vertraagd is en je daardoor het afgesproken tijdstip, van ophalen van je huurauto, niet meer kan halen.  Meestal is dit geen probleem, maar op sommige bestemmingen ben je een ‘no-show’ als je fors later komt.  Het kan dan voorkomen (in drukke periodes), dat de verhuurder de auto aan iemand anders verhuurd.

Geef daarom altijd je vluchtnummer door bij het maken van je reservering. Hierdoor kan de verhuurder rekening houden met eventuele vertragingen. Is je vertraging langer dan één uur neem dan even contact op met het lokale verhuurbedrijf of met het overkoepelende bedrijf zoals Sunny Cars. Zij kunnen jou dan snel verder helpen.
Let op; als je de auto ophaalt bij een stadskantoor, neem dan contact op met de lokale verhuurder als je later dan de afgesproken tijd arriveert.
tips bij vertraging huurauto

Lees het contract zorgvuldig

Het huurcontract is de kern van je autohuurervaring en het gelezen hebben is de basis voor een zorgeloze vakantie. Lees het zorgvuldig door voordat je het ondertekent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hier zijn enkele punten die belangrijk zijn om te controleren:

  • Duur van de huur: zorg dat dit overeenkomt met je reisplannen.
  • Ophaal- en inleverlocaties: controleer of deze kloppen en of ze handig zijn voor jou. Soms ligt het bijvoorbeeld niet direct in het centrum.
  • Extra kosten: kijk naar dagelijkse/kilometerkosten, brandstof, verzekeringen, grensoverschrijding, enz.
  • Bestuurdersinformatie: zorg dat alle namen en gegevens correct zijn vermeld.
  • Creditcard gegevens: de naam op de creditcard moet hetzelfde zijn als de hoofdbestuurder.
  • Toevoegen van een tweede bestuurder: als je dat van plan bent, moet deze op het contract komen te staan voor de verzekering.

Termen die belangrijk zijn

Let op termen zoals Supercover/SCDW, Personal Insurance/PAI, Fuel Purchase Option, Upgrade, Roadside Protection, en Estimated Charges. Wees alert op extra verzekeringen die mogelijk onnodig zijn en voorkom onverwachte kosten. Bij Sunny Cars is het onnodig om ter plaatse nog extra verzekeringen af te sluiten. 

Inspecteer de auto

Heb jij je huurauto niet bij Sunny Cars geboekt dan is het belangrijk om de auto grondig te inspecteren voordat je enthousiast wegrijdt. Je wilt namelijk niet onnodige kosten ontvangen voor schade die er al was voordat jij de auto gebruikt hebt. Maak zelfs van de kleinste krasjes en deukjes een foto, liever te veel dan te weinig toch?

  • Loop rond de auto: controleer op schade aan de buiten- en binnenkant.
  • Maak foto’s: documenteer eventuele krassen of deuken.
  • Check de gegevens: zijn merk, type, kenteken en de tank- en kilometerstand zoals vermeld op het contract?
Lever je de sleutel in via een drop off box? Dan is het handig om ook foto’s te maken van de huurauto aan het einde van de reis. Mocht er dan schade worden doorberekend terwijl je geen schade hebt veroorzaakt, dan staat het op foto!
huurauto tips extra kosten voorkomen

Een self-drive rondreis door jouw droombestemming?

Rondreizen met een huurauto is DE manier om een bestemming te verkennen. Verblijf op meerdere locaties en rijd van plek naar plek met je huurauto. Ook als jij één locatie hebt geboekt waar je je hele vakantie verblijft, is het ideaal om een huurauto te hebben. Zo kun je de leukste plekjes ontdekken, die niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld deze leuke ‘Instagram’ plekjes op Mallorca

Vind je het spannend? Geen zorgen, de meeste bestemmingen zijn sterk aan het ontwikkelen als het gaat om wegen en infrastructuur. Wij helpen je graag op weg en beantwoorden al je vragen!

Ken de lokale verkeersregels

Wees op de hoogte van de lokale verkeersregels om boetes te voorkomen. Zo zijn sommige landen extra streng als het gaat om snelheden, zoals Amerika, IJsland, Oman, Verenigde Emiraten etc. Bovendien hanteren landen regels die je niet zo snel verwacht, zoals niet in je zwembroek rijden in Spanje. Neem de tijd om de verkeersregels van je vakantieland te begrijpen en voorkom onaangename verrassingen. Wij helpen je natuurlijk graag met deze informatie of houdt de websites van Sunny Cars en ANWB in de gaten.

Extra bestuurder toevoegen

De meeste landen zijn een stuk groter als ons eigen kikkerlandje, dat betekent dat de afstanden vaak een stuk groter zijn. Zeker als je zoveel mogelijk wilt zien in een korte periode kan je soms best veel onderweg zijn. Geen probleem natuurlijk, want de autoritten zijn net zo onvergetelijk als de rest van de rondreis. Wat het wel aangenamer kan maken is het toevoegen van één of meerdere extra bestuurders! Afwisselen is de beste tip zodat iedereen van het reisgezelschap optimaal kan genieten van de prachtige omgeving.

Belangrijk is dat jij bij de reservering controleert of dit bij de huursom is inbegrepen en zorg ervoor dat alle bestuurders het huurcontract ondertekenen. Tekent alleen de hoofdbestuurder? Dan zijn de andere chauffeurs niet verzekerd.

Onverharde wegen vermijden

Toffe uitkijkpunten, prachtige natuurlijke zwembaden, ongerepte bergtoppen zijn enkele voorbeelden van verborgen parels die iedereen vaak het liefst wil ontdekken. Enige nadeel is dat er een kans in zit dat de weg ernaartoe onverhard is. Ook al is je auto een 4×4 ben je mogelijk niet verzekerd bij het berijden van deze wegen. Controleer altijd of de weg een officieel wegnummer heeft voordat je erop rijdt of neem van tevoren contact op met de autoverhuurder om te checken of het mag.

Huurauto tips voor zorgeloze vakantie

Tankregeling begrijpen

Veel voorkomende struggle zijn de regels rondom het tanken. Vervelend als het verkeerd gaat, aangezien dit tot extra kosten kan lijden. Ten eerste is het superbelangrijk om te weten welke brandstof de juiste is voor jouw huurauto. Bovendien zijn er vaak verschillende procedures rondom het terugbrengen van de huurauto na de reis.

Handige huurauto tips om kosten te besparen

Vroegtijdig boeken

Self-drive rondreizen en het huren van een auto in het algemeen worden steeds populairder. Dit merken wij steeds meer, vooral omdat in de populaire bestemmingen de huurauto’s al snel vergeven zijn. Vooral last minute is de kans groot dat de prijzen enorm stijgen en dat er niks meer beschikbaar is. Nog een voordeel van vroeg boeken met The Travel Stylist? Via Sunny Cars kunnen wij de auto te alle tijde kosteloos annuleren tot een dag voor de verhuurdatum. Vermijd onnodige kosten door tijdig je autohuur te regelen.

Zeg nee tegen onnodige extra's of upgrades

Wees voorbereid op pogingen van verhuurders ter plaatse om extra verzekeringen of upgrades te verkopen. Als je via Sunny Cars boekt ben je volledig all-in verzekerd. Je hoeft dan ook nooit ter plekken iets extra’s af te sluiten! Twijfel je, dan kan je altijd met ze bellen en helpen ze jou direct verder.

Controleer vooraf wat is inbegrepen bij je reservering om onbedoelde extra kosten te voorkomen. Dit kan gaan over dingen zoals navigatiesystemen, kinderzitjes en grensoverschrijding. Wist je dat er betaalbare kinderzitjes zijn die je zelf kan meenemen en dat je ook zonder navigatiesysteem een bestemming kan verkennen? Verhuurbedrijven kunnen hier soms veel meer voor vragen.

Let op je huurtermijn

Autohuur wordt altijd per 24 uur berekend. Wanneer jij de inlevertijd later zet dan de ophaaltijd wordt er automatisch een extra dag gerekend en betaal je soms al honderden euro’s extra. Dus stel je komt om 14:00 op de bestemming aan en je vliegt twee weken later om 20:00 is het slimmer om de ophaal- en inlevertijd beide op 15:00 te zetten. Je bent dan wel ietsjes eerder op het vliegveld, maar zo bespaar je een hele hoop. 

Let op: er worden extra kosten geteld als je de auto te laat inlevert, zet de tijden daarom liever te ruim!

Check de tolheffingen op je bestemming

Controleer vooraf of er tolwegen of vignetten zijn in je vakantieland om onverwachte kosten te voorkomen. Zo is er in IJsland een tunnel waar je van tevoren je auto moet registreren om erdoor te kunnen, heb je dit niet gedaan? Dan heb je gegarandeerd een boete.

Beste tips voor huurauto

Een auto huren met The Travel Stylist

Ben jij enthousiast geworden om een autorondreis naar jouw droombestemming te maken? Wij stellen deze reis graag voor jou samen, met alle elementen die jij belangrijk vindt. Je ontvangt van ons kosteloos en vrijblijvend een reisvoorstel, geheel op maat. Wij werken samen met veel verschillende lokale partijen waardoor we de prijs laag kunnen houden.  Niets meer om je tegen te houden, deze droomreis binnenkort te gaan maken! 

--Dit vind je misschien ook leuk --

Sani Beach
Luxe reizen
Petra Hermans

Top 5 luxe gezinsvakanties in Spanje & Griekenland

Top 5 met super luxe resorts voor gezinnen. Lees in deze blog waar je moet zijn als je op ultra luxe vakantie wilt met je gezin. Alle resorts zijn bezocht door The Travel Stylist.

gate to heaven Thailand reizen | The Travel Stylist |
Amerika
Petra Hermans

Top 5 beste reisbestemmingen 2023!

Deze top 5 bestaat uit 5 van onze meest favoriete plekken. Lees in deze blog meer over waarom dit DE bestemmingen zijn voor 2023!