Mallorca tijdens Corona

Reisbureau Mallorca

Mallorca tijdens Corona

Afgelopen zomer heb ik doorgebracht op Mallorca tijdens Corona. We hebben in de zomer allerlei verschillende reisadviezen gezien gezien totdat gelukkig onze overheid besloot alles binnen Europa een groen of geel advies te geven. Sinds ik op Mallorca was krijg ik veel vragen of het reizen naar Mallorca tijdens Corona. “Hoe is de situatie op Mallorca, kunnen wij er heen? Zijn de restaurantjes open, moet je mondkapjes dragen, is er een avondklok?” Etc. etc. Maar ook veel vragen over het aanvragen van de Spaanse QR code en regels rondom toelating. 

Mallorca

Ik zal in deze blog proberen de meeste vragen te beantwoorden. Belangrijk is dat het iedere keer een momentopname is en dat de situatie, zoals we inmiddels weten, super snel kan veranderen. Check altijd de adviezen op de website van buitenlandse zaken en dubbelcheck de regels voordat je vertrekt. Blijf dit daarnaast in de gaten houden ook tijdens je vakantie! 

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies/continenten/europa/country

Aanvragen QR code

Indien je naar Mallorca gaat is het verplicht een ‘PLF’ in te vullen en hiermee een Spaanse QR code aan te vragen. Dit online formulier kan pas volledig ingevuld worden 48 uur voordat je aankomt op Mallorca. Ik raad ook aan om het niet al eerder in te vullen.  Zonder QR code krijg je geen toegang tot de vlucht. TUI heeft een heel mooi filmpje gemaakt, hoe je de code aanvraagt. Kijk dit filmpje voordat je aan je aanvraag begint, want er zijn een aantal zaken die veel mensen fout doen bij het invullen. Door het kijken van het filmpje kan je deze makkelijk voorkomen. https://youtu.be/jMEEm0Al4L8

Testen of niet?

Je kunt naar Mallorca reizen met een corona bewijs. Als je jonger bent dan 12 jaar (dus maximaal 11 jaar) dan mag je zonder coronabewijs reizen. Het Coronabewijs bestaat voor Mallorca uit een volledige vaccinatie die tenminste 14 dagen geleden was, of een antigeen test afgenomen uiterlijk 48 uur voor AANKOMST op Mallorca. Zorg dat je bewijs in de Coronacheck app hebt staan, of dat je het uitgeprint hebt. Uitprinten kan via https://coronacheck.nl/nl/print/

Tot tenminste 1 oktober 2021 kan een gratis test ingepland worden via www.testenvoorjereis.nl. Check na deze datum of onze overheid de gratis testen heeft verlengd. Een veel gemaakte fout is dat de test te vroeg wordt afgenomen. Om zeker te zijn dat je niet te vroeg test, zou ik de test niet eerder inplannen dan 47 voor AANKOMST op bestemming. Bij vertraging van je vlucht is dit geen probleem. Er wordt gekeken naar het tijdstip dat de vlucht oorspronkelijk zou aankomen. Een ander veel gemaakte fout is dat er een PCR test wordt aangevraagd. Dit is niet nodig. De uitslag van de PCR test laat lang op zich wachten en een Anigeentest is voldoende. 

Zolang Mallorca geel is ben je ook verplicht te testen voor de terugweg. Dit hoeft niet als je 14 dagen volledig gevaccineerd bent of jonger dan 12. 

Let op; zodra de 14 dagen ‘wachttijd’ na je laatste vaccinatie voorbij zijn, moet je de QR code in de Corona Check app updaten! Dat is heel simpel en doe je door op het plusje te klikken en nogmaals ‘een vaccinatiebewijs’ aan te klikken. Je moet daarna weer inloggen met je DIGID en dan krijg je een nieuwe QR code. 

Quarantaine

Mocht je 2 x positief testen voor de terugweg? Dat is natuurlijk ontzettend balen, je moet in quarantaine en je reisgezelschap moet ook getest worden en tot de uitslag er is in quarantaine. De quarantaine is hier 10 dagen. Deze mag plaatsvinden in je eigen hotel mits zij beschikbaarheid hebben en je zelf wat wilt bijbetalen. Een groot deel van de kosten worden vergoed door de Balearen. Indien er geen beschikbaarheid is in het hotel, of je niet wil bijbetalen, dan mag je kosteloos naar een 4-sterren corona hotel. Je krijgt 3 maaltijden per dag, maar vooral de jongelui klagen dat het geen pizza en hamburgers zijn 😉  De extra kosten voor een nieuwe terugvlucht worden door de Balearen overgenomen. Let op: dit geldt alleen indien je in een officiële toeristische accommodatie bent verbleven en toeristenbelasting hebt betaald. Meer informatie. 

Hoe is het op bestemming?

 Wil jij in de gaten houden hoe het is met de Corona besmettingen op de Balearen dan kan je de volgende website bekijken:  http://safetourism.illesbalears.travel/enOp dit moment van schrijven zijn de besmettingen na de zomervakantie aanzienlijk lager geworden. En zelfs een stuk lager dan in Nederland. Rekening houdend met het feit dat veruit de meeste bestemmingen van Palma en directe omgeving komen, kan je gerust naar de leuke plaatsjes zoals Cala d’Or en Alcudia. 

Maar is het daar wel leuk? Het is heerlijk om nu Mallorca te gaan verkennen. Overal is nog wel gezelligheid te vinden! Het einde van het seizoen nadert wel en er zullen al wat restaurantjes binnenkort gaan sluiten. Ga je in de herfstvakantie, dan zal het op sommige plekken al behoorlijk rustig zijn.  Kies dus gerust voor een wat toeristischer plaatsje. Er zijn absoluut genoeg plekken te vinden waar je de 1,5 meter kan aanhouden. Het personeel van de horeca moet verplicht een mondkapje dragen. Over mondkapjes gesproken; een veelbesproken onderwerp. Voorheen was het ook buiten op straat verplicht een mondkapje te dragen. Dit is afgeschaft en nu hoef je alleen een mondkapje op als je naar binnen gaat (receptie, toilet bezoek, winkeltjes etc.) én als je ergens geen 1,5 meter afstand kan houden. Dit is bijvoorbeeld zo op de markt. Ook moet je een mondkapje op in het OV, taxi’s en op de luchthaven. 

Er is geen avondklok, maar bars en restaurants moeten om 02:00 sluiten. Iedereen moet een zitplaats hebben. Stranden zijn gesloten van 00:00 tot 06:00. Er staan hoge boetes op overtredingen. 

Vragen?

Heb jij nog vragen? Laat het me weten. Lees ook mijn andere blogs over Mallorca o.a. over de lekkerste restaurantjes van Cala d’Or en de beste uitjes. En check mijn Instagram high lights ! www.instagram.com/reisbureau_haarlem 

Petra Hermans Reisadviseur Mallorca